Trainer Peter: “Generatieve AI moet je leren en daar heb je IT-trainingen voor nodig.”

Een van de meest besproken onderwerpen op dit moment? Dat is AI. Iedereen heeft het erover, maar veel mensen zijn er ook bang voor. Want – wordt AI ons te slim af? Wordt jouw baan binnenkort overgenomen door een slimme computer?  

Onze technische trainer Peter Kerkhof ziet de toekomst rooskleuriger in. Hij vertelt over de veranderingen die hij meemaakte, wat hij vindt van AI en de cloud én wat dat betekent voor de toekomst van de IT. Benieuwd naar zijn inzichten? Lees dan snel verder.

Trainer sinds de eeuwwisseling 

Peter begon in de Microsoft-technologie rond de eeuwwisseling. “Ik wilde altijd al historicus worden, maar na mijn opleiding was het moeilijk om een baan in geschiedenis te vinden. Daardoor kwam ik in de IT-wereld terecht: zelfs in die tijd was er al een tekort aan goed IT-personeel. Het was dus heel gebruikelijk dat IT-werkgevers visten in andere vijvers. Inmiddels ben ik al vijfentwintig jaar technisch trainer en adviseer ik daarnaast ook rondom de inhoudelijke vormgeving van IT-opleidingen.”

Snelle veranderingen  

Ontwikkelingen in de IT-wereld volgen elkaar in rap tempo op. Vooral de laatste tijd ziet Peter veel veranderen. Hij vertelt: “Je moest altijd al je IT-kennis opschroeven, maar vroeger kon je veel langer teren op zo’n nascholing. Je specialiseerde je in één pakket en volgde een training van vijf dagen, waarin je alle informatie kreeg die je op dat moment nodig had. Dan wist je alles. Tegenwoordig kun je dat niet meer zeggen – sinds de komst van de Cloud gaat alles daar veel te snel voor.”

De cloud  

De cloud zorgt voor snellere ontwikkelingen in de IT. Peter legt uit: “In deze tijd staat één jaar gelijk aan een eeuwigheid aan informatie. De cloud verandert waar je bij staat en het bijspijkeren van je kennis is daardoor veel belangrijker geworden.  

In de cloud werken is het nieuwe normaal en dat brengt een nieuwe manier van werken en nieuwe technieken met zich mee. Voor mensen die in de ‘oude wereld’ zijn ingestapt, is er veel te leren. Maar voor mensen die nu instappen, is het vaak makkelijker, omdat zij de cloud en AI al kennen.”

AI is de toekomst 

En de cloud heeft niet alleen veel invloed op de IT-wereld – AI schudde de boel namelijk ook flink op. Peter legt uit: “Ik denk dat generatieve AI, zoals Copilot, Gemeni en ChatGP, de toekomst zijn. Dit soort tools zijn namelijk een kei in het bij elkaar zoeken van informatie. Dat doen ze stukken beter dan wij dat kunnen! Daarbij is het aan ons de taak om de juiste instructies te geven en vooral de juiste vragen te stellen.  

Je moet alleen wel weten hoe je dat doet – en daar heb je IT-kennis voor nodig. Dat is precies waar de inhoud van IT-trainingen naar toe gaat. We focussen ons minder op hoe de software werkt en meer op wat je de software vraagt.” 

Huur je eigen IT-trainer in! 

Wil je jouw kennis en die van jouw collega’s over AI en de cloud altijd op peil houden? Neem dan contact op met een van onze trainers.