Trainer Matthijs: “Ik houd ervan mensen te helpen met IT-werkzaamheden”  

Je zit in de vergaderkamer, want de zoveelste meeting over Microsoft 365 staat op het punt om te beginnen. Jouw ervaren IT’er sjeest voor de tweede keer deze week door de stof heen. Je kijkt om je heen en ziet de verwarde blikken van je collega’s. Net als jij lijken ze maar weinig van de presentatie te begrijpen. Aan het einde van de voordracht vliegen hun handen de lucht in en onderwerpen ze je IT-collega aan een waar vragenvuur, want laten we eerlijk zijn: veel duidelijker is het allemaal niet geworden.  

Dat is precies wat onze trainer Matthijs van Keulen voorkomt met zijn IT-trainingen. Hoe hij in het vak is gekomen? Hoe hij zich voorbereidt op deze trainingen? En wat hij zijn trainees aanleert? Dat lees je in dit interview. 

Van leraar naar IT-trainer  

Matthijs is gespecialiseerd in het geven van Microsoft 365-trainingen en haalt hier veel plezier uit. Dat is ook niet zo gek, want die passie voor onderwijzen zat er altijd al. Hij vertelt: “Ik heb de PABO afgerond en werkte daarna als basisschoolleraar. Je kan dus wel zeggen dat ik het altijd al leuk vond om kennis over te brengen. Maar als leraar miste ik afwisseling. Daarom besloot ik na zes jaar toch een andere weg in te slaan en kwam ik terecht in de IT-trainingswereld.  

Ik begon toen als telefonietrainer en deed dat vijftien jaar lang. In die rol was ik veel op pad, dat vond ik heerlijk. En na een klein uitstapje terug naar het onderwijs – tijdens de coronapandemie voelde ik mij geroepen om bij te springen – kwam ik via een vriend terecht bij Isential.”

Trainingen over de hele wereld  

Als IT-trainer ziet Matthijs meer dan alleen de binnenkant van een klaslokaal. “De afwisseling die ik in het onderwijs niet vond, is er bij Isential zeker. Hoewel ik normaal voornamelijk in Nederland en België werk, maakte ik ook een mooie reis naar Oeganda en Nigeria, om daar lokaal IT’ers op te leiden. Dat was een geweldige ervaring.  

Het allerleukste aan mijn baan? Dat mensen IT écht leuker vinden na het volgen van een training. Ik houd ervan om mensen te helpen bij hun dagelijkse IT-werkzaamheden. En als ik dan na zo’n training terugkrijg van de groep dat ze het snappen of dat ze iets nieuws hebben geleerd, krijg ik daar echt een goed gevoel van.” 

Introductietrainingen    

De trainingen zijn voor beginners, maar ook voor experts. Matthijs vertelt: “Veel bedrijven volgen zo’n training wanneer zij volledig overstappen naar Microsoft 365. Word en Outlook – dat kennen de meeste mensen wel. En van werken in de Cloud hebben ze ook wel gehoord. Maar hoe je dat dan vervolgens op een handige manier doet, weten ze vaak niet.  

Het kost namelijk enorm veel tijd om álle opties uit te vogelen. Je moet maar net weten waar het juiste knopje zit, dus daar schakelen ze mij voor in. Met mijn IT-trainingen neem ik mensen stap voor stap mee in de applicaties. En na één dag weten zij hun weg te vinden in de software.”  

Op maat gemaakt voor jou  

De training zijn niet one size fits all, daarom houdt Matthijs vooraf een intakegesprek. Dat is misschien wel het belangrijkste moment van het hele traject. Hij legt uit: “Al onze trainingen zijn maatwerk. Daarom is zo’n intakegesprek ook zo belangrijk: samen met mijn klant stel ik vast waar ze behoefte aan hebben. Vervolgens giet ik dat in een training die volledig is toegespitst op hun dagelijkse werksituatie. Zo zorgen we ervoor dat ze écht geholpen zijn met de training.”  

Op-en-top efficiëntie    

De trainingen van Matthijs gaan niet alleen over het bijbrengen van IT-kennis. “Wanneer je een IT-trainer inhuurt om een nieuwe softwaremodule te introduceren aan je medewerkers, vergroot je gelijk het draagvlak van die oplossing. Daarmee voorkom je gefrustreerde werknemers, die de module niet begrijpen óf er niet goed mee kunnen werken. En het is ook nog eens een stuk efficiënter – en daarmee ook goedkoper – dan al je medewerkers het zelf laten uitvogelen. Een win-winsituatie dus, als het mij vraagt.”  

Huur je eigen IT-trainer in 

Wil jij de IT-kennis binnen jouw bedrijf op peil houden? Klik dan hier en neem contact op met Hans om de mogelijkheden te bespreken.