De opleiding voor en
door IT-trainers

Het geven van een IT-training of technische training vraagt om meer dan een flinke dosis technische kennis. Om collega’s en cursisten mee te krijgen, in wat voor hen vaak een verandering in hun werkwijze is, hebben IT-trainers ook inlevingsvermogen, didactische en pedagogische vaardigheden nodig. Om deze skills onder de knie te krijgen én actuele vakkennis op te doen, volgen beginnende IT-trainers en vakspecialisten uit de ICT-branche ons train-de-trainer opleiding. Die voor en door IT-trainers ontwikkeld is en gegeven wordt.

Opbrengsten

Na het volgen van de train-de-trainer opleiding weten IT-trainers hoe zij:

  • een inspirerende IT-training of technische training neerzetten;
  • de interactie opzoeken;
  • effectief aansluiten op de doelgroep en de niveauverschillen;
  • de lesstof op een pedagogische en didactische manier overbrengen;
  • wat hun eigen trainersstijl is;
  • omgaan met weerstand en kritische vragen.

Over de train-de-trainer opleiding

De kneepjes van het trainersvak

Of je nu als IT-trainer in opdracht trainingen verzorgt, of intern via de bedrijfsacademie aan collega’s, je hebt altijd te maken met een groep cursisten. Vaak met verschillende kennisniveaus. Veelal zijn dit cursisten, die jij als trainer de ins-en-outs van een vernieuwend softwareproduct uit mag leggen. Het succes van de implementatie van dit product valt of staat dan ook met jouw training. Als jij erin slaagt de cursisten uit te leggen hoe het werkt, en vooral hoe het hun dagelijks werk makkelijker, efficiënter én leuker maakt, dan is jouw werk geslaagd.

Didactiek en pedagogiek

In de train-de-trainer opleiding besteden we dan ook veel aandacht aan de didactische en pedagogische vaardigheden. Belangrijke skills die IT-trainers nodig hebben om de complexe materie op een voor iedere cursist begrijpelijke en interessante manier over te brengen. Natuurlijk komt ook het onderwerp ‘weerstand’ hierbij kijken. Want niet iedere cursist is meteen enthousiast als het om het leren van nieuwe technische vaardigheden gaat, die zijn of haar werkinhoud veranderen.

Uitdagende lesmaterialen die aansluiten op elke doelgroep

Met actuele casussen en uitdagende lesmaterialen, die door de trainer aangepast zijn op de dagelijkse praktijk van de cursisten, én een goede dosis inlevingsvermogen gaan de IT-trainers na het volgen van het train-de-trainer programma op pad. Door te focussen op de toegevoegde waarde van de te leren techniek en de lesstof aan te passen aan het niveau van de deelnemers, maken zij de informatie toegankelijk en creëren zij draagvlak bij de cursisten.

Voor wie

Voor wie is het train-de-trainer programma interessant?

  • IT’ers die de overstap willen maken naar IT-trainer of hun werk willen combineren met het geven van trainingen.
  • Bedrijven die zelf trainingen verzorgen via hun bedrijfsacademie, maar geen medewerkers hebben die de trainingen intern kunnen verzorgen.
  • IT-detacheerders die een eigen traineeshipprogramma hebben, maar (nog) geen eigen IT-trainers.
  • IT-dienstverleners die de trainingsskills van hun consultants willen ontwikkelen.

IT-trainers geven les aan professionals in het bedrijfsleven. Voor IT’ers die les willen geven aan studenten en leerlingen in het onderwijs bieden wij de docentenopleiding.

Benieuwd of het train-de-trainer programma wat voor jou/jouw bedrijf is?

Wij denken met je mee

Inline

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.