Integrale dashboards. Iedereen wil ze, maar welke kennis heb je hiervoor nodig?

Dat data de kern vormt bij het nemen van strategische beslissingen is inmiddels een open deur. Bijna geen enkel strategisch besluit wordt meer genomen zonder dat er goed naar de beschikbare data gekeken wordt. Toch zijn Excel-sheets, met onoverzichtelijke tabellen, en afzonderlijke dashboards in functionele applicaties nog lang geen verleden tijd. Daarom werkt Power BI nog dagelijks aan haar opkomst. In deze tool wordt de data vertaald naar heldere managementinformatie in overzichtelijke integrale dashboards en rapportages. Hoe haal je optimaal rendement uit deze krachtige tool? Daar gaan we in dit blog op in.

De sleutel is: kennis

Power BI is een interactieve tool van Microsoft voor het visualiseren van data. Met Power BI kunnen verschillende soorten data gecombineerd worden om in een visueel dashboard managementinformatie weer te geven. De uitgebreide dashboards en rapportages die je met Microsoft Power BI creëert zijn niet standaard aanwezig en vergen expertise. Om optimaal rendement te kunnen halen uit de beschikbare data, en dus nog beter onderbouwde besluiten te maken, heb je kennis nodig. Welke kennis dat is leggen we in de foto hieronder uit.

Niet iedereen binnen je organisatie is de hele dag bezig met het ontwikkelen van data visualisaties. Binnen organisaties zijn verschillende gebruikers te definiëren. Iedere gebruiker heeft zijn eigen informatiebehoefte en heeft een eigen set aan vaardigheden nodig om aan deze informatiebehoefte te kunnen voldoen.

Rollen en verantwoordelijkheden

In de basis komt het erop neer dat de Report Consumer en de Report Analyst vooral gebaat zijn bij het opdoen van basiskennis van Power BI. Hoe verder we in het bovenstaande model naar de rechterkant toe gaan, om uiteindelijk via de Self-Service Data Analyst en Basic Data Analyst aan te komen bij de Advanced Data Analyst, hoe specialistischer de benodigde kennis van Power BI wordt. Voor deze gebruikers komen de Power BI-trainingen voor gevorderden aangevuld met bijvoorbeeld thema’s als DAX, SQL en Datamodellering in beeld.

Afhankelijk van de grootte van een organisatie zijn er van ieder type één of meerdere gebruikers. Soms zijn alle type gebruikers aanwezig maar het komt ook vaak voor dat meerdere types gecombineerd zijn of dat deze ondergebracht zijn in een flexibel schil met externe consultants / detachering.

Herken je de verschillende type gebruikers?

En ben je geïnteresseerd in training, coaching, consultancy en/of detachering voor het optimaal inzetten van Power BI binnen jouw organisatie? Dan komen wij graag vrijblijvend bij je langs om je hier meer over te vertellen. Maak een afspraak met onze opleidingsspecialist Hans Dahler via het formulier hieronder.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ontdek wat de IT-professionals van Isential voor jouw organisatie kunnen betekenen.

Hans Dahler
IT-adviseur Isential