Verhoog de productiviteit van je medewerkers met een interne opleiding IT

Het succes van elk bedrijf valt of staat met de productiviteit van haar medewerkers. Het is dan ook logisch dat organisaties alles in het werk stellen om dit te verhogen. Er zijn diverse manieren om medewerkers verder te bekwamen in hun vak. Eén van de manieren is door een interne IT-opleiding aan te bieden, die medewerkers helpt hun kennis en skills te vergroten, nieuwe talenten te ontdekken én kansen te pakken voor persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. In dit blog gaan we in op zeven redenen waarom interne opleidingen de productiviteit en werkprestaties van jouw werknemers verhogen.

Nieuwe vaardigheden ontwikkelen

De wereld van IT beweegt razendsnel. Als IT-organisatie moet je daarom snel kunnen denken, schakelen, werken, constant ontwikkelen én met een open blik naar de toekomst kijken. In deze complexe wereld is het cruciaal om te investeren in ontwikkeling en innovatiekracht. Door de komst van cloud applicaties is het gemakkelijker geworden om nieuwe vaardigheden snel eigen te maken. Interne training is dé manier om nieuwe vaardigheden als apps te leren en bijgewerkte informatie over trends in de sector te ontvangen. Slimme werkgevers plannen daarom regelmatig trainingen om vaardigheden op te frissen en nieuwe skills te oefenen.

Een goed begin is het halve werk

De start van nieuwe medewerkers bepaalt hun productiviteit op de langere termijn. Ontwikkelingen in de IT gaan zo hard, dat het lastig is voor kandidaten om voor al deze nieuwe vaardigheden direct certificering te hebben. Specifieke benodigde skills kunnen daarmee ontbreken in een portfolio, terwijl een kandidaat wél heel veel potentie heeft én deze skills zeker kan leren. Door medewerkers vanaf hun eerste dag een interne opleiding aan te bieden krijgen ze niet alleen een boel tips over hoe zij hun werk optimaal uit kunnen voeren, maar ook een helder beeld van wat de verwachtingen van de organisatie en wat hun functie inhoudt. Kortom: een vliegende start voor elke nieuwe medewerker.

De ideale opfriscursus

Bestaande werknemers kunnen hun productiviteit eenvoudig verhogen door scholing te volgen op hun huidige vaardigheden. Denk aan basisvaardigheden als Microsoft Word, Excel of PowerPoint, maar ook experttrainingen als Scrum, Power BI of Cyber Awareness. Zo voorkomen zij veelgemaakte fouten en krijgen zij de kans om oude taken nieuw leven in te blazen. Ook ervaren zij meer werkplezier, doordat zij bestaande taken nu effectiever kunnen uitvoeren.

Verhoog de tevredenheid van werknemers

Werknemerstevredenheid is essentieel voor een productieve werkplek. Als medewerkers taken uitvoeren waar zij blij van worden en tegelijkertijd de vaardigheden en kennis aangereikt krijgen, die ze nodig hebben om hun taken optimaal uit te voeren, hebben ze alles om optimaal en vooral met plezier te kunnen presteren. Interne training is een belangrijke stap in het aanreiken van de vaardigheden die je werknemers hiervoor nodig hebben.

Aantrekken talentvolle medewerkers

Leren en ontwikkelen is de belangrijkste factor waarop medewerkers een werkgever selecteren. Bedrijven die laten zien dat de ontwikkeling van werknemers een hoge prioriteit heeft, geven hun werknemers het signaal dat de organisatie zich voor de lange termijn voor hen inzet en investeren in hun loopbaanontwikkeling.

Behoud van collega’s

Een gebrek aan doorgroei- of ontwikkelmogelijkheden wordt vaak genoemd als een van de hoofdredenen om de huidige organisatie te verlaten. Merk je dat er een hoog verloop is binnen de medewerkers van je organisatie? Dan kan het zijn dat zij interne opleidings- of doorgroeimogelijkheden missen. Het is voor een medewerker belangrijk om zich constant te kunnen ontwikkelen op het gebied van zijn of haar specialisme. Het is de grootste angst van vrijwel elke medewerker om stil te staan in zijn of haar kennisontwikkeling.

Flexibele inzetbaarheid

Hoe meer kennis en vaardigheden je medewerkers hebben, hoe breder inzetbaar ze zijn. Bij plotselinge uitval van medewerkers of verschuivende functies is het prettig om flexibel inzetbare medewerkers te hebben. Werknemers die hun collega’s uit de brand kunnen helpen als dat nodig is.

Ben je benieuwd hoe interne training de productiviteit van jouw organisatie kan verbeteren? Neem dan contact op met IT-opleidingsspecialist Hans Dahler. Hij kent alle interne opleidingen van binnen en buiten en denkt graag met je mee over een passend intern opleidingsaanbod.

Interne IT-opleiding?

Onze adviseur Hans helpt je graag met je vragen.

Hans Dahler
IT Adviseur Isential