IT-trainer worden: 7 feiten en fabels

Je werkgever kan niet genoeg IT-collega’s vinden, de mensen die net van school komen sluiten niet goed aan op de praktijk en je merkt dat sowieso het algehele kennisniveau in je vakgebied ondermaats is. Dat is vervelend, want jij werkt je een slag in de rondte om alles op te lossen en iedereen te helpen. Tegelijkertijd merk je dat je het stiekem wel leuk vindt om anderen het vak te leren. Herkenbaar?

Dan is het tijd om in actie te komen en actief je kennis te delen met (potentiële) collega’s en vakgenoten. Dat is niet alleen handig, maar ook nog eens hartstikke leuk!

Maar hoeveel tijd moet je daarvoor vrijmaken? Hoe flexibel zijn de uren? Kan het nog wel naast je huidige baan in de IT? Kost zo’n opleiding dan veel geld? In dit artikel ontkrachten wij 7 fabels over het worden van IT-trainer en vertellen we je hoe het wél zit!

Fabel 1: De opleiding tot IT-trainer duurt heel lang.

Feit: In een korte opleiding ontwikkel je je tot IT-trainer. Je begint met een traineeship van 8 weken. Hierin leer je de basis van kennisoverdracht in een bepaalde richting, bijvoorbeeld Microsoft 365 of software development. Uiteindelijk krijg je hier een certificaat voor, dat aangeeft dat je deze basiskennis hebt behaald én kunt overbrengen. Ook word je didactisch en pedagogisch opgeleid; wel zo handig als je voor de klas gaat staan.

Hierna ben je klaar om je opgedane kennis in de praktijk te brengen! Eerst begin je met het geven van makkelijke trainingen, zodat je rustig kan inkomen. Vervolgens krijg je geleidelijk aan steeds meer tools om zelf trainingen volledig te ontwikkelen en te geven. Na ongeveer een jaar (in totaal) ben je een Certified Trainer en behaal je een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift. Dus dat is al heel snel!

Fabel 2: Je moet direct voor de klas staan.

Feit: Wij leiden jou eerst op voordat je anderen gaat opleiden. Je staat dus niet voor de klas totdat je genoeg skills hebt opgedaan om je kennis goed en interessant over te brengen. Daarnaast krijg je veel begeleiding. Na een korte opleiding begin je eerst met het geven van makkelijke trainingen. Het is dus absoluut niet erg als je nog geen ervaring hebt als trainer: daar helpen wij jou gewoon bij.

Fabel 3: Je bepaalt niet zelf wanneer je voor de klas staat.

Feit: Wrong! Je mag helemaal zelf bepalen wanneer je voor de klas staat. Natuurlijk is het fijn als je vaak voor de klas kan staan, maar je wilt ook tijd voor jezelf of je eigen baan in de IT. Daarom stemmen we met je af hoe vaak je voor de klas gaat staan. Een dag in de week, fulltime of juist eens in de zoveel tijd? Alles is mogelijk.

Fabel 4: Je moet elke keer heel ver reizen.

Feit: Je kiest zelf de omgeving waar je wilt werken. We geven trainingen door heel Nederland, maar jíj geeft je voorkeurslocatie aan. We houden rekening met waar je woont. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat je nooit ver hoeft te reizen als je dat niet wilt. Bovendien krijg je ook nog eens een vergoeding voor je reiskosten.

Fabel 5: Je krijgt geen toestemming van je werkgever om aan de slag te gaan als IT-trainer.

Feit: Er is altijd een oplossing. Wij bieden verschillende mogelijkheden om als IT-trainer bij ons aan het werk te gaan. Dat levert jouw werkgever soms ook voordelen op. Samen met jou en in samenspraak met je werkgever bepalen we welke werkvorm het beste bij jouw situatie past. Bijvoorbeeld als zzp’er of in een deeltijdbaan naast je huidige werk.

Bovendien kan je ook in opdracht van je werkgever IT-trainer worden. Dan krijg je een vrijbrief om naast je werk voor de klas te staan. Je beloning wordt dan met je werkgever afgestemd en zal een toevoeging zijn op je bestaande loon.

Fabel 6: Als IT-trainer verdien je een stuk minder dan bij je huidige baan.

Feit: Je krijgt een goede vergoeding voor je werk als IT-trainer. Je gaat wellicht een dag minder werken als je aan de slag gaat als trainer. Daarom gaan we met jou (of je werkgever) in gesprek over je salaris. Hoeveel je betaald krijgt, hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Hoe vaak ga je trainingen geven? Hoeveel werkervaring heb jij al? Heb je al een aantal certificeringen? Op basis hiervan kunnen we je loon bepalen.

Fabel 7: Je moet heel veel geld investeren voordat je er iets uit krijgt.

Feit: Het enige wat jij investeert in jouw opleiding tot IT-trainer, is tijd. Voor de opleiding betaal je niet zelf. De opleiding krijg je namelijk van ons, zodat jij zonder problemen aan de slag kan als IT-trainer bij Isential.

En? Ben jij ook overtuigd om IT-trainer te worden bij Isential? Kom ons team versterken en leid binnenkort de IT’ers van de toekomst op!