Een bedrijfsacademie is dé USP voor IT-detacheerders

De krapte op de IT-arbeidsmarkt is zowel een bedreiging als een kans voor IT-detacheerders. De vraag is groot, maar het is moeilijk om werknemers te vinden. De oplossing? Jong talent! Maar hoe zorg je ervoor dat je aantrekkelijk bent én blijft voor deze young IT-professionals? Dat vertellen we je in dit blog.

Terwijl de werkgelegenheid voor ICT’ers blijft toenemen, neemt het aantal kandidaten af. Veel IT-professionals, die voorheen via een detacheerder werkten, zijn tijdens de pandemie in vaste dienst getreden. Ook is een groot aantal gaan zzp’en. Detacheerders zijn daarom op zoek naar een nieuwe bron voor IT-talent. En hebben zich vol gestort op het aantrekken van young professionals.

Jong talent, dat hebben we!

In Nederland studeren er jaarlijks zo’n 300.000 young professionals af (van MBO t/m wetenschappelijk onderwijs). Zij gaan op zoek naar hun allereerste uitdaging op de zakelijke markt. Enthousiast, gedreven en klaar om zich in te zetten voor hun nieuwe werkgever.

Excelleren kun je leren

Specifieke benodigde skills kunnen ontbreken in een portfolio van een potentiële trainee of collega, terwijl de kandidaat wél heel veel potentie heeft én deze skills zeker kan leren. Bij het aannemen van young professionals kijk je tegenwoordig dan ook naar drie dingen: 

  1. Ambitie – Laat de kandidaat de juiste potentie en ambitie zien om succesvol te worden?  
  1. Competenties – Bezit de kandidaat de juiste combinatie van kennis, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen (soft skills) passend bij de vacature? 
  1. Niveau – Bezit de kandidaat het juiste denk- en werkniveau? 

Onderscheidend vermogen vergroten

Maar niet alleen jij doet een flinke selectie aan de poort. Ook de jongeren zelf zijn kritisch op het selecteren van hun (eerste) baan of traineeship. Daarom is het van belang dat je je als detacheerder van je concurrenten onderscheidt op de banenmarkt. Een bedrijfsacademie helpt je hierbij. Dit is dé plek waar trainees en nieuwe medewerkers certificeringen behalen, nieuwe technologieën eigen maken, soft skills en technische (basis)vaardigheden opdoen om efficiënter te werken.

Ambitieuze professionals aantrekken met een academie

Als jij aan je kandidaten kunt laten zien dat je beschikt over opleidingsmogelijkheden – waarbij je personeel intern traint, opleidt én certificeert – breng je een hele duidelijke boodschap over. Het is hét bewijs dat jouw organisatie innovatie en ontwikkeling hoog in het vaandel heeft staan. Een belangrijk selectiecriterium voor young professionals.

Bied trainees een helder ontwikkelpad

Schuilt er een Cloud Consultant in een kandidaat? Of is hij of zij meer thuis in de wereld van security? Dat ontdekken young professionals in de bedrijfsacademie. Hier behalen zij IT-certificeringen op het gebied van Oracle, SAP, Microsoft en nog véél meer. Maar bijvoorbeeld ook functie gerelateerde certificering zoals ITIL, Agile en Scrum. Koppel daar een skills matrix aan vast – waarbij je een functieprofiel koppelt aan de benodigde skills – en je trainees weten precies welk ontwikkelpad hen te wachten staat.

Whitepaper ‘7 signalen dat jij een eigen IT-bedrijfsacademie nodig hebt’

Waar begin je en hoe weet je zeker dat jouw organisatie toe is aan een eigen IT-bedrijfsacademie? Download gratis onze whitepaper en ontdek welke signalen je kunt herkennen.

Naam
Privacybeleid

Het belang van hard én soft skills

Naast technische vaardigheden zijn soft skills van groot belang voor de IT-professional van nu. Dat is de manier om écht impact te maken met de softwareoplossingen en –producten op de werkvloer. Soft skills training is daarmee een belangrijk onderdeel van een bedrijfsacademie en een traineeprogramma. In deze trainingen leren young professionals hoe zij hun sterke en zwakke punten beter benutten en verbeteren zij hun communicatie- en presentatievaardigheden.

Voor iedere young professional een vliegende start

Om de opgedane kennis van de young professionals nóg beter tot zijn recht te laten komen, is het interessant om via de bedrijfsacademie expert masterclasses aan te bieden. Hier leren zij hoe zij hun theoretische kennis in de praktijk op de juiste manier toepassen. Zodat ze begrijpen wat organisaties nodig hebben en hoe ze hier het beste invulling aan kunnen geven.

Niet cashen, maar kansen

Young professionals zijn voortdurend op zoek naar richting, perspectief en een daarbij passend persoonlijk groeipad. Het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten, nieuwe vaardigheden leren en een opleiding volgen staan hoog op hun wensenlijst. Ze denken niet in ‘cashen’, maar in ‘kansen’ en willen er vooral geen één missen. Mis ook geen kans en start nu met jouw eigen bedrijfsacademie.

Is een bedrijfsacademie wat voor jouw detacheringsbureau?

Onze adviseur Hans denkt hierover graag met je mee.

Hans Dahler
IT-adviseur Isential