Vijf tips voor het opzetten van een IT Traineeship

Een IT-traineeship is een goede manier om young professionals op stoom te krijgen. Hiermee krijgen zij de mogelijkheid om zichzelf, jouw organisatie en de rol die ze ambiëren, beter te leren kennen. Wil jij young professionals aantrekken met een (IT) traineeship? Dan hebben we vijf handige tips voor je.

1. Stel heldere doelen op

Als je nadenkt over het opzetten van een een traineeship, begin dan met het opstellen van heldere doelen. Zorg dat deze doelen verder gaan dan: ‘We hebben vijf vacatures te vervullen’. Een traineeship starten is best een stap. Je wilt natuurlijk dat dit een waardevolle investering wordt, in de trainees én vooral in de organisatie. Verzeker je hiervan door het traineeship bij te laten dragen aan de strategische doelen van je organisatie.

2. Houd ruimte voor personalisatie

Young professionals zijn gewend dat zij alles aangeboden krijgen op basis van hun persoonlijke voorkeuren. Ook in een traineeship zien zij hun persoonlijke wensen graag terugkomen. Bijvoorbeeld in een individueel groeipad, afgestemd op hun ambities. Zorg er daarom voor dat er ruimte voor maatwerk is binnen het traineeshipprogramma.

3. Bied expert masterclasses aan

Om de opgedane kennis van de trainees optimaal tot zijn recht te laten komen, is het interessant om expert masterclasses aan te bieden. Hierin leren zij hoe zij hun theoretische kennis in de praktijk op de juiste manier toepassen. Zodat ze begrijpen wat jouw organisatie nodig heeft en hoe ze hier het beste invulling aan kunnen geven.

4. Betrek specialisten

Enthousiaste specialisten maken het traineeship. Van buddy’s die alle ins-en-outs van de organisatie kennen en senior mentors waarmee zij over organisatievraagstukken sparren tot externe vakexperts die hen voorzien van de laatste vakkennis.

Heb je al enthousiaste buddy’s en mentors, maar mis je professionals met specialistische vakkennis op IT-gebied? Neem dan contact met ons op. Wij hebben een groot aanbod aan IT-specialisten die jouw trainees graag inspireren.

5. Zorg voor een goede opvolging

De manier waarop je het traineeship opvolgt bepaalt het succes van het programma op de langere termijn. Voorkom dat de young professionals na het traineeship in een zwart gat belanden, door hen intervisie en ontwikkelingsmogelijkheden aan te bieden. Laat de trainees bijvoorbeeld na een tijdje weer even inchecken met elkaar en reflecteer samen over waar het traineeship over ging en wat het nu voor hen betekent. Dat zorgt voor een duurzame inzetbaarheid van de trainees.

Vragen over traineeships opzetten?

Onze adviseur Hans kent alle ins-en-outs en denkt graag met je mee.

Hans Dahler
IT Adviseur Isential