Een kijkje in het leven van IT-trainer Auke Miedema

Ben jij je bewust van de enorme personeelstekorten in de IT? En lijkt het je leuk om jouw kennis en ervaring over te dragen aan een nieuwe generatie? Ga dan (parttime) aan de slag als IT-trainer bij Isential! Maar hoe zien je dagen er dan uit? Wat maakt het zo bijzonder? We vroegen het aan Auke Miedema, doorgewinterde IT-trainer bij Isential.

Ha, Auke! Kun je me wat vertellen over wat je doet?

“Zeker! Ik ben al vijftien jaar IT-trainer op het gebied van Microsoftapplicaties, waarvan 9 jaar in dienst bij Isential. Ik ben begonnen als docent in het onderwijs, maar na een aantal jaar wilde ik wat anders. Als docent werk je natuurlijk langer op een plek met dezelfde klas. Als IT-trainer heb je veel meer afwisseling en zie je bijna iedere dag andere mensen, met andere vragen. Ik heb een grote voorliefde voor ICT én ik vind werken met mensen heel leuk, dus voor mij is het de perfecte combo.”

Wat voor trainingen geef je precies, en aan wie?

“Ik geef trainingen aan gebruikers en ICT-ers over alle applicaties van Office 365. Office 365 bestaat uit drie hoofdonderdelen: Teams, SharePoint en OneDrive. Maar denk ook aan Excel, Word en PowerPoint. Het niveau van de training ligt heel erg aan wie je voor je hebt.

De meeste trainingen geef ik aan personeel van bedrijven. Ik kom dus bij heel veel verschillende organisaties over de vloer, dat is heel interessant. Je krijgt een dwarsdoorsnede van die bedrijven te zien; er schuiven mensen aan van iedere laag in het bedrijf.

Daarnaast heb ik ook wel eens consultancyklussen, dan zit je er meer vanuit adviserende rol en ga je met de klant kijken naar een probleem. De combinatie van trainer en consultant is heel waardevol: de vragen die je tijdens een training krijgt kun je weer gebruiken in consultancy!”

Maak je de trainingen zelf?

“Meestal wel. Als IT-trainer weet je een goede balans te vinden tussen wat mensen moeten weten en hoe je ze dat het beste kunt vertellen. Ik ga altijd eerst in gesprek met de klant, om te achterhalen wat precies de bedoeling is. Dan schrijf ik het programma én voer ik de training uit.”

Wat maakt dit werk voor jou zo leuk?

“Sinds corona geven we een groot deel van de trainingen online, dat kan ook niet anders nu. Daarvoor was ik regelmatig een hele week op pad. Nu wisselen online en offline lessen elkaar af. Tegenwoordig heb je online een stuk meer mogelijkheden én het kost je minder tijd, omdat je niet een heel eind hoeft te rijden. Maar ik vind het ook heerlijk om op pad te zijn, je maakt zo makkelijker verbinding met mensen. Ik vind het beide goed om te doen en bij Isential wordt er afgewisseld. Afgelopen week was ik bijvoorbeeld vier dagen fysiek aanwezig bij vier verschillende organisaties.”

Voor wie is de rol van IT-trainer weggelegd?

“Het begint met twee dingen: het leuk vinden om kennis over te dragen én flexibel zijn. Daarnaast moet je het niet erg vinden om regelmatig op pad te zijn. Het maakt niet uit hoe oud je bent: ervaring kunnen we juist gebruiken. Kennisgebied speelt ook geen rol, we zoeken momenteel allerlei soorten IT’ers. Het is een afwisselende baan met veel avontuur. Spreekt dat je aan? Dan is het echt een fantastische rol. Ik werk zelf fulltime, maar je kunt het invullen hoe jij wil!”

Heb je een advies voor een IT’er die wil starten als IT-trainer?

“Kom gewoon lekker in dienst bij Isential! We hebben een club doorgewinterde collega’s die je écht gaan helpen en je wordt goed begeleid. Ik zou zeggen: ga het gewoon doen, leren en ontdekken. Kom genieten van de kennis, uitdaging en afwisseling! Ik ben zo vaak naar huis gereden dat ik dacht: dit was écht een leuke dag. Dat is onbetaalbaar en ik raad het iedereen aan.”

Ook aan de slag als IT-trainer? Neem dan contact op met Auke.