IT Traineeship opzetten: veelvoorkomende valkuilen en hoe ze te vermijden

Een traineeship is een interessante manier om jong talent aan je organisatie te binden. In een markt waarin medewerkers schaars zijn, zien veel organisaties dit als dé oplossing voor hun capaciteitsproblemen. Ook wij geloven in de kracht van traineeships, mits er goed nagedacht is over de risico’s. Daarom nemen we je graag mee langs vier veelvoorkomende valkuilen bij het starten van een traineeship.

1. Het is onduidelijk wat de bijdrage van de trainees is

Young professionals hebben het voor het kiezen. Er zijn honderden traineeships waar ze zich voor aan kunnen melden. Wil je je als organisatie onderscheiden? Dan is het belangrijk dat je heel duidelijk communiceert waar de trainees aan bijdragen als zij deelnemen aan het traineeship. Aan welke missie/visie? En wat is de connectie met de maatschappij?

2. Een traineeship zonder leerrendement

Je kunt nog zo’n geweldig traineeship programma neerzetten, vol met gave uitjes en spannende werkvormen, maar als dit niet bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen dan sla je de plank aardig mis. Een succesvol traineeship heeft een logische opbouw en een duidelijk opleidingsplan. Bepaal hierin welk leerrendement het traineeship op moet leveren. Zo voorkom je dat je veel geld investeert, zonder dat je jouw langetermijndoelen behaalt.

3. Een openstaande rekening aan het eind

‘Ik heb zoveel in de trainees geïnvesteerd, daarom verwacht ik dat ze de komende jaren aan boord blijven’. Een begrijpelijke uitspraak. Maar helaas werkt dit niet zo in de praktijk. Een succesvol traineeship is ingericht op de gedachte: ‘We hebben alles met elkaar laten renderen tijdens het traineeship en hebben het verlangen om samen verder te gaan’. Dat is een gezonde basis. 

4. De uitstroom is niet goed geregeld

Traineeships waarbij het onduidelijk is wat er na het programma gebeurt zorgen voor onrust. Creëer daarom een duidelijk uitstroomprofiel. Baseer dit bijvoorbeeld op de huidige functies van oud-trainees of junioren en zet dit af tegen de gemiddelde retentietijd van de trainees. Dan weet je zeker dat je gericht investeert. 

 

Hulp nodig bij het inrichten van een IT traineeship?

We delen graag onze ervaringen met je. Laat je gegevens achter dan nemen we contact met je op.

Naam
Privacybeleid