IT-trainer worden zonder technische kennis? Matthijs laat zien dat dit prima kan

“Ik ben uit het onderwijs weggegaan en nu sta ik weer voor de groep”, vertelt Matthijs van Keulen lachend. Het lesgeven was ook niet de reden dat hij op zoek ging naar een nieuwe uitdaging. Integendeel. “Ik vind het heel erg leuk om kennis over te dragen, maar ik was op zoek naar meer afwisseling.” Die vond hij bij Isential, waar hij sinds juni 2022 als IT-trainer werkt.

Leergierig

“Toen ik solliciteerde dacht ik dat de trainingen misschien te technisch voor mij zouden zijn”, vertelt Matthijs. “Maar mijn motto is: als je het leuk vindt om kennis over te dragen kun je alles leren.” En dat bleek! Twee weken na zijn start bij Isential stond Matthijs al een Microsoft Dynamics training te geven. “De eerste dagen hield ik mij nog vast aan het script dat er lag, maar daarna ging het als vanzelf en maakte ik er mijn eigen verhaal van. Daar ben ik best trots op.”

Ontwikkeling

De inhoudelijke kennis voor de trainingen doet Matthijs vooral op via een online leeromgeving. “Onder werktijd krijg ik de ruimte om me zelfstandig in de verschillende onderwerpen te verdiepen. Daarin word ik ook goed ondersteund door collega’s. Zo word ik, als ik een type training voor het eerst geef, begeleid door teamleider Auke. Op de dag van de training stuurt hij vaak een appje om me succes te wensen. En aan het einde van de dag informeert hij hoe het gegaan is. Dat vind ik enorm waardevol.”

Diverse cursistengroepen

Waar hij voor een training belandt, én wat voor groep hij voor zich krijgt, is elke keer weer een verrassing voor Matthijs. “De ene keer sta ik in een mooie vergaderruimte en de andere keer in een kelder waar ik niet rechtop kan staan”, vertelt hij met een glimlach. “Ook de groepen zijn heel divers. Alle lagen van organisaties en gemeenten komen voorbij. Van buitendienstmedewerkers tot wethouders en burgemeesters. En van receptionisten tot directeuren. En dat allemaal door elkaar. Er wordt door de planning van tevoren goed gekeken voor welke trainingen ze mij inzetten. Zodat het aansluit bij mijn capaciteiten en interesses. Ze zullen mij niet voor een groep techneuten zetten.”

Inlevingsvermogen

Dat Matthijs geen technische achtergrond heeft, biedt hem juist een voordeel. “Ik kan me daardoor goed verplaatsen in mijn cursisten. Ik kan me goed voorstellen dat het lastig is als je iets nieuws leert. Daarom maak ik in mijn trainingen veel gebruik van storytelling. Ik neem de cursisten mee in een voor hen herkenbaar verhaal. En ik pas mijn training aan als ik merk dat de behoefte van de cursisten op een ander vlak ligt.”

Hoe een gemiddelde werkdag van Matthijs eruitziet?

“Dat hangt ervan af of ik een training geef, een voorbereidingsdag heb of een combinatie daarvan”, legt hij uit. “Als ik een training geef, dan stap ik met een kop koffie in de auto, zet ik een podcast aan en reis ik naar de klant. Eenmaal op locatie dan zoek ik eerst de contactpersoon op. Samen bespreken we de dag voor en informeer ik naar eventuele bijzonderheden of wensen van de groep. In de training neem ik de cursisten mee in het gebruik van een softwareprogramma als Microsoft Visio, Teams of OneNote. Na de training heb ik nog een nabespreking met de contactpersoon en koppel ik terug of er nog behoefte aan verdieping is in de groep. Dan stap ik weer in de auto en zit mijn dag erop. Dat is het fijne aan deze baan, ik neem vrijwel nooit werk mee naar huis.”

Online trainingen

Naast het trainen op locatie is Matthijs ook regelmatig op kantoor te vinden. “De meeste trainingen vinden op locatie plaats, maar er zijn ook trainingen die online gegeven worden. Die doe ik het liefst op kantoor, omdat we daar professionele opstellingen voor hebben staan. En tegelijkertijd is het leuk om op zo’n dag mijn collega’s te zien. Je werkt als trainer toch wel veel zelfstandig.”

Als je hier komt werken…

“… dan word je verwend”, vult Matthijs aan. “Je krijgt een mooie auto en laptop. Dat zijn natuurlijk de kersen op de taart, maar die dragen ook bij aan een gevoel van waardering. Ook krijg je de ruimte om je te ontwikkelen en kun je het rustig aangeven als je iets anders ziet. Dat vind ik echt verfrissend. Je kunt hier echt jezelf zijn.”

Vind jij het, net als Matthijs, leuk om voor de groep te staan? En heb je affiniteit met IT? Dan drinken we graag een keer een goede kop koffie of thee met je.