7 eigenschappen die jij nodig hebt als IT-trainer

Zit jij al jaren in het IT-vak? Ben jij dol op jouw werk en kun je niet wachten deze passie te delen met de volgende generatie IT’ers? Dan ben jij misschien wel in de wieg gelegd om IT-trainer te worden bij Isential. Toch is passie en liefde voor ICT niet het énige dat je daarvoor nodig hebt.  

Welke andere eigenschappen een must zijn om een goede IT-trainer te worden? We zetten de zeven belangrijkste voor je op een rij. 

1 | Verhalen vertellen

Had jij vroeger ook zo’n leraar die enorm boeiende lessen gaf? Een leraar die zó geïnteresseerd was in zijn eigen vak, dat hij de hele klas meenam in zijn verhalen? Misschien waren die lessen zelfs zo leuk, dat zijn of haar vak ineens jouw favoriet was.  

Dat is natuurlijk wat jij ook wil bereiken met jouw IT-trainingen! Daarom is het belangrijk dat je het IT-verhaal mooi verpakt én overbrengt op jouw cursisten. Geen stoffige, droge lessen, maar boeiende verhalen over de deuren die IT opent.  

2 | Intrinsieke drive

Heb jij een intrinsieke drive om mensen te helpen? Dan komt dit jouw lessen ten goede. Deze oprechte motivatie helpt jou namelijk om jouw lesstof beter op je doelgroep over te brengen. Daarnaast sta je op deze manier gemakkelijker voor de klas én zet je vaak een leukere les in elkaar

3 | Creativiteit

Nee, hiermee bedoelen we niet dat jij vaardig bent met een penseel en een verfdoek. Wat we wél bedoelen, is dat jij creatieve manieren zoekt om jouw cursisten te onderwijzen. Snapt Mark jouw uitleg over Cloud computing niet? Probeer het dan op een andere manier aan hem uit te leggen, misschien zelfs aan de hand van metaforen of praktijkervaring. 

4 | Communicatie is key

Ben jij een goede groepsspreker? Dit is misschien wel dé belangrijkste vaardigheid die je nodig hebt als IT-trainer. Want wanneer jij rustig en zelfverzekerd kan communiceren met groepen, zijn jouw trainingen een schot in de roos.  

Twijfel jij over jouw presentatievaardigheid? Wees dan gerust – dit is een vaardigheid die je makkelijk kunt aanleren. Tijdens de trainingen van Isential leer je bijvoorbeeld hoe je kalm en zelfverzekerd overkomt tijdens een presentatie aan een groep mensen.  

5 | Je professionele zelf zijn

Als jij tijdens een training jezelf blijft, steken jouw cursisten het meeste ervan op. Toch moet je ook weten wanneer je afstand moet nemen. Ben jij bijvoorbeeld geïrriteerd omdat je wekker te laat afging, de koffie op was en je per ongeluk twee verschillende sokken aantrok? Dan is het belangrijk om dit van je af te kunnen zetten. 

6 | Niet bang om fouten te maken

Stelt jouw cursist een vraag waarop jij het antwoord niet weet? Wees dan niet bang om dit eerlijk toe te geven. Je kunt niet álles weten – dat begrijpen ook jouw cursisten. En hoe leuk is het om je samen met jouw trainees vast te bijten in dit vraagstuk om zo het antwoord te vinden? 

7 | Een open blik

Last but not least: geef jouw trainingen met een open blik. Als IT-trainer heb jij natuurlijk de meeste kennis van IT én laat je dit graag zien aan jouw cursisten. Toch is het goed om ook aandachtig te luisteren naar hun verhalen. Op deze manier voelen zij zich gehoord én bouw je een betere band op met je cursisten, waardoor zij jouw lesstof beter tot zich nemen. 

Word ook IT-trainer

Heb jij al deze vaardigheden in huis? Of sta je open om ze te leren? Dan ben jij een IT-trainer in hart en nieren. Wacht niet langer en meld je direct aan via deze link