Trainer Joost: “Tijdens een training breng ik mijn IT-kennis en -enthousiasme over”

We kennen allemaal wel die wiskundeleraar van de middelbare school, die zijn lessen voornamelijk tegen de muur stond te vertellen. Zonder klassikale interactie of enige vorm van enthousiasme dreunde hij zijn lesstof droog op. Waarschijnlijk onthield je daarvan nét genoeg om het proefwerk te maken – of misschien ook nét niet.  

Lesstof die vervliegt zodra de training voorbij is – dát wil je als trainer natuurlijk voorkomen. Daarom pakt Joost Haverkort zijn lessen héél anders aan. “Ik ben gewoon enorm enthousiast over de materie. Ik houd ervan die droge stof mooi te verpakken, zodat mensen er nét zo enthousiast over worden als dat ik ben”, vertelt hij.  

Hoe hij dat doet? Waar hij tegenaan loopt tijdens zijn trainingen? En waar zijn passie voor het IT-vak vandaan komt? Hij vertelt het allemaal in dit interview, dus lees gauw verder.  

Fanatiek met techniek

Hoewel Joost tegenwoordig door het hele land reist om daar zijn trainingen te geven, groeide hij op in Hengelo. “Toen mijn opa met pensioen was, was hij een manusje-van-alles. Hij repareerde dingen als wasmachines en ovens voor buurtbewoners en kennissen, dat vond hij leuk. Mijn vader zat in de elektrotechniek. Ook hij repareerde alles wat kapot was voor bekenden. Het is dan ook niet zo gek dat ik eerder kon solderen, dan mijn eigen naam schrijven”, lacht Joost.  

Maar hij was niet alleen graag met zijn handen bezig. “Ik was – en ben nog steeds – ook wel écht een nerd. Toen ik acht was schreef ik bijvoorbeeld al mijn eerste computerprogramma. Mijn studie, technische informatica, was voor mij dan ook de perfecte combinatie tussen hardware en software. Ik leerde bijvoorbeeld hoe een computerchip vanbinnen werkt én hoe ik een website bouw.”  

Detachering en consultancy

Door die kennis kwam Joost terecht in de detachering. “Veel bedrijven staan te springen om werknemers met dat soort kennis. Daardoor heb ik voor veel verschillende opdrachtgevers gewerkt. Maar ik zag al snel dat het probleem hem vaak niet zat in de techniek, maar juist in de kennis of het proces daar omheen. Dan leg je eens wat uit, geef je wat advies – eigenlijk was ik al snel een soort consultant.” 

Liever geen PowerPoints

“En voordat je het weet geef je als consultant al gauw een hele IT-training. Dat vond ik zó leuk om te doen, dat ik in 2019 besloot daarvan mijn fulltimebaan te maken. Zo kwam ik als softwareontwikkeling- en Scrum-trainer terecht bij Isential.  

Als trainer probeer ik altijd een connectie te maken met mijn trainees. Die interactie met een groep is enorm belangrijk. Daarbij vermijd ik PowerPoint-slides als de pest – ik ben meer van een goed verhaal in combinatie met flipovers en stiften. Op die manier pas ik mijn les aan, zodat deze aansluit bij de mensen die hem volgen.”  

Motivatie en inspiratie

Tijdens zijn trainingen houdt Joost continu zijn doel voor ogen: het motiveren en inspireren van zijn cursisten. “Trainen is voor mij méér dan enkel een kennisoverdracht. Mijn doel is om de trainees zodanig te motiveren en inspireren, dat zij de lesstof wíllen toepassen.”  

Wanneer een training in zijn ogen geslaagd is? “Zakelijk gezien vind ik een training geslaagd wanneer de deelnemers de lesstof in de praktijk toepassen, zowel op korte als lange termijn. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook belangrijk dat ik iedere keer weer een leuke, energieke, motiverende en inspirerende training neerzet. Door te focussen op dat tweede doel, slaagt het eerste als vanzelf.”  

Bijzondere berichtjes

Dat de trainingen van Joost aanslaan bij zijn cursisten, blijkt wel uit de positieve reacties die hij terugkrijgt. Hij vertelt: “Steeds vaker krijg ik berichtjes van oud-cursisten, soms zelfs jaren nadat ze bij mij een training volgden. Ze zeggen dan dat ik het hen destijds zo goed heb uitgelegd – of ik dat niet ook even kan komen door voor hun collega’s. Dat is echt superleuk, dat mensen je jaren na dato nog herinneren om de leuke training die je gaf. Dat voelt heel bijzonder.”

Zelf voor de klas staan?

Heb jij óók een grote dosis aan IT-kennis? En een nog grotere dosis enthousiasme om die kennis over te brengen op anderen? Dan is de rol van IT-trainer je op het lijf geschreven.  

Wil je ook IT-trainer worden? Lees hier meer over de mogelijkheden!