Calling all IT’ers in Afrika!

Blijven wachten op dure IT’ers die moeilijk te vinden zijn? Niet als het aan Tunga ligt. Dit Nederlandse bedrijf bedacht namelijk een alternatieve oplossing. Tunga startte een scholingstraject in Afrika, om lokaal mensen op te leiden tot IT’ers. Vervolgens werken deze IT’ers – online – bij bedrijven in Nederland. En wij verzorgen de opleiding van die IT’ers in spé. Hoe dat verloopt? Hoe onze trainers het werk in Afrika vinden en met welke uitdagingen zij te maken hebben? Daarover vertelt Hans Dahler alles in dit interview.  

Een win-winsituatie 

We beginnen even bij het begin. Want wat ís eigenlijk het Tunga-project? En waarom is dit zo’n nobel doel? Hans legt uit: “Eigenlijk is het een win-winsituatie. Tunga organiseert IT-trainingen voor mensen in Oeganda en Nigeria. Op die manier hebben zij betere ontwikkelingskansen, verdienen ze daar meer dan gemiddeld én voorkomen we dat alle young professionals het Afrikaanse platteland verlaten.  

Daarnaast is het fijn voor Nederlandse bedrijven om een vaste IT’er in dienst te hebben met verstand van zaken. En als die dan óók nog betaalbaar is en in dezelfde tijdzone werkt – dat is natuurlijk superfijn.”  

Tunga en Isential 

Maar daarvoor moeten die IT’ers nog wel worden opgeleid. Tunga schakelde ons hiervoor in. Hans vertelt: “Tunga had een groepje IT’ers in spé. Die wilden ze laten opleiden en daarvoor kwamen ze bij ons terecht. Een bijzondere uitdaging, waarvoor ik met een collega naar Afrika ging!”  

Trainers in Afrika 

De trainingen vonden plaats in twee landen: Oeganda en Nigeria. “En dus hadden we in ieder land één trainer nodig. Maar dat is natuurlijk niet niks. Je hebt daar te maken met cultuurverschillen en een taalbarrière – niet iedereen zit daarop te wachten, maar ik vind zo’n uitdaging juist leuk. En gelukkig dacht mijn collega er nét zo over! Ter plekke werden we goed begeleid en opgevangen door Tunga, ook dat was erg fijn”, vertelt Hans.  

IT’ers en trainers  

Tijdens het project trainden we twee groepen: trainers en IT’ers. Hoe dat zit, legt Hans uit. “Het plan was om lokaal mensen op te leiden tot IT’er. Maar we konden niet het hele traject in Afrika blijven. De mensen krijgen namelijk maar één dag per week les – ze moeten daarnaast gewoon werken. Het hele traject duurt dus een aantal maanden. 

Daarom besloten we ook IT’ers te trainen om zélf trainer te worden. Zij kunnen de klassen lokaal ondersteunen, terwijl mijn collega en ik op afstand de lessen verzorgen. We startten dus eerst met de lessen voor de trainers. Toen zij eenmaal op een goed didactisch niveau waren, begonnen ook de lessen voor de IT’ers”, vertelt hij.  

Beoordelen via Teams 

Wel was het soms uitdagend om de klassen samen te stellen, vertelt Hans. Hij legt uit: “Iedereen kan IT’er worden. Maar om als trainer die skills vervolgens goed over te brengen, moet je wel een aantal eigenschappen hebben. Daarom maakten wij van tevoren kennis met de kandidaten die graag trainer wilden worden.  

Zij moeten uiteindelijk voor de klas staan – dat moet je wel kunnen. Daarom keken we tijdens die meetings niet enkel naar hun kwalificaties, maar vooral naar hun sociale skills. Dat is het allerbelangrijkste als trainer.”  

Na de training 

En het project in Afrika is nog lang niet klaar, vervolgt Hans. “Voor de zomer zijn we gestart met het opleiden van de IT’ers. Dat traject duurt zo’n vijf maanden, dus die zijn daar nog wel even zoet mee. Daarna zet Tunga ze aan het werk bij werkgevers in Nederland.” 

Hoe hij tot nu terugkijkt op het project? “De samenwerking verloopt enorm soepel. Daarnaast is het gewoon een heel tof project om aan te werken en vind ik het fantastisch om mijn kennis te mogen delen met de Afrikaanse kandidaten.”  

Ook IT’ers of IT-trainers opleiden?  

Heb jij ook IT-trainers nodig om jouw eigen IT’ers (verder) op te leiden? Of om jouw ervaren IT’ers om te toveren tot didactische IT-trainers? Het kan! Bekijk onze website of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.