Als we zeggen dat je jouw rol als IT-trainer kunt indelen zoals jij wilt, dan menen we dat ook écht! Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? Dat vragen we aan Jos Gielkens, een dolenthousiaste trainer die zijn werkzaamheden weer totaal anders inricht! Hij werkt voor zichzelf en wordt op basis van aanvraag ingehuurd als trainer. Jos deelt zijn verhaal met ons.
Hey Jos! Kun je wat vertellen over jouw reis naar het trainerschap?
“Haha, ik vat het heel kort samen, want het is nogal een reis. Mijn leven is eigenlijk één grote zwerftocht geweest! Ik ben opgeleid als bedrijfskundige. Op mijn eerste werkdag raadde iemand me aan om aan de slag te gaan als IT’er. IT was toen nog een onderschoven kindje binnen veel organisaties. Niemand had er écht veel verstand van, dus er was veel vraag naar specialisten. Zo gezegd, zo gedaan: ik ben direct verder gaan leren en ontpopte mijzelf als IT’er.
Ik vond het fantastisch om anderen te helpen met mijn IT-kennis. Om die reden ben ik ook ooit voorzichtig gestart met een avondtraining geven bij een opleidingsinstituut. Gewoon om te proberen. Dat beviel enorm goed en beetje bij beetje trainde ik steeds meer mensen. Ik ontdekte dat het voor mij automatisme was om anderen te helpen en kennis te delen. Alles viel op zijn plek: dit is waar ik al die tijd naar zocht. Uiteindelijk ben ik voor mijzelf begonnen als trainer. Maar, ik ben ook nog actief in de praktijk. Primair wil ik kennis overdragen, maar je moet wel aan het front staan om de soldaten aan te wijzen waar de oorlog is.”
Hoe ziet jouw rol als trainer eruit?
“Ik geef training in alle IT-onderdelen die niet onder de techniek vallen. Dus echt alles eromheen. Denk dan aan processen, kerngetallen, management, het verwerken van informatie en veel benodigde soft skills. Ik train nu bijvoorbeeld jongeren die straks aan de slag gaan als informatieanalist. Hiervoor heb je skills zoals informatieverwerking en communicatie nodig.
Het liefst train ik meerdere dagen dezelfde groep, waarbij zij echt maar één trainer zien. Dit kan over verschillende onderwerpen of leerdoelen gaan, maar zo krijg je wel de beste connectie met mensen. Het is belangrijk dat je ontdekt en doet wat werkt voor jou. Ik ben bijvoorbeeld écht geen docent. Ik zie het lesgeven als docent meer als eenrichtingsverkeer. Als trainer ben je echt onderdeel van de groep, hier komt veel interactie bij kijken en dat vind ik heel belangrijk.”
Wat maakt dit werk zo uniek en bijzonder?
“Je ontmoet mensen die op dat moment niet geschikt zijn voor een bepaalde rol of opdracht en die maak je in korte tijd wél geschikt. Dat is toch heel bijzonder? Daarnaast kom je met zoveel unieke verhalen en werelden in aanmerking. Ik probeer iedereen echt als mens te zien en niet als cursist. Zo leer je er zelf ook nog eens veel van.
De dankbaarheid vanuit cursisten is ook iets wat dit werk uniek en bijzonder maakt. Ik krijg regelmatig kaartjes en cadeautjes als bedankje. Het is fantastisch om mensen een stap verder te helpen.”
Je hebt volledig de eigen regie over jouw trainingen. Wat betekent dit precies?
“Als IT-trainer kies je zelf hoe je je werkzaamheden inricht. Ik kies ervoor om over alles de regie te houden: waar ik trainingen geef en aan wie, met welke lesstof en hoe de lessen eruitzien. Hierdoor heb ik veel vrijheid en dit past perfect bij mij. Ik loop niet graag in een rechte lijn en vind het fijn om alles zelf te bepalen. En door die vrijheid ga ik juist tot het einde! Isential weet precies hoe ik te werk ga en wat zij aan me hebben. Het is namelijk heel belangrijk dat je training geeft op een manier die voor jou werkt, aan een groep waar je echt wat mee hebt.”
Wat maakt iemand geschikt om trainer te worden?
Het begint met de oprechte interesse van binnenuit in de mensen die voor je zitten. Daarnaast is het belangrijk dat je complexe dingen op een eenvoudige manier kunt uitleggen. Ook moet je eigen initiatief durven nemen en zelfredzaam zijn.
Maar wat ik het allerbelangrijkste vind: doe het vanuit passie. Als je je volledig hebt verdiept in het worden van IT-trainer en je twijfelt nog, dan is het waarschijnlijk niet iets voor jou. Ben je wel heel enthousiast, maar zit je nog met vragen? Neem dan gerust contact met me op. Ik vertel je graag waarom het zo enorm leuk is!”
Wat speelt zich momenteel af in de IT-wereld?
Een enorm personeelstekort, maar dat is helaas ook het geval in bijvoorbeeld de zorg en bij de politie. Overal waar we mensen nodig hebben, hebben we ze niet. We hebben gefaald in de opzet van het onderwijs: er zijn genoeg mensen die wíllen werken, maar die nooit op de juiste plek terechtkomen. Ik geef bijvoorbeeld ook IT-trainingen bij het UWV. Daar kom ik zoveel mensen tegen die deze IT-vaardigheden veel eerder hadden willen leren.
Maar je hebt wel mensen nodig die het ze gaan leren. Ik weet zeker dat er heel veel goede IT’ers zijn die essentiële kennis bezitten en kunnen overdragen. Cursisten sméken om hulp en zijn heel dankbaar. We hebben je hulp dus écht heel hard nodig.”
Wil jij, net als Jos, aan de slag als IT-trainer?
Neem dan contact op met Jos zijn collega Auke. Auke is teamleider van de IT-trainers en vertelt je graag over wat je kunt verwachten als je bij ons aan de slag gaat.