Training geven op jouw manier? Paul regelt het!

Je bent helemaal klaar voor het geven van je eerste training! Maar hoe zit het nu met de planning? Hoeveel uur ga je aan de slag? Op welke locaties word je ingepland en wat voor mensen krijg je in de klas? De man met de antwoorden op deze vragen is Paul Smallenbroek, verantwoordelijk voor planning en relatiebeheer bij Isential. Hij vertelt ons alles over hoe jouw nieuwe werkweek tot stand komt.

Expertise versus aanvragen

“Ik maak al jaren de planning voor alle IT-trainers en -docenten van Isential. Het is ontzettend leuk en divers werk, want ik heb veel kennis van de producten nodig. Zo kan ik bij een aanvraag vanuit de klant direct op zoek naar een geschikte trainer of docent. Dit betreft zowel mensen die bij ons in dienst zijn, als externen die we af en toe inhuren. Iedere trainer heeft zijn eigen expertise. Waar is iemand goed in en wat vindt iemand leuk?

Daarnaast kijk je als planner naar de markt. Wat voor aanvragen liggen er en wat willen deze mensen leren? Welke trainer of docent past hier het best bij én heeft bijvoorbeeld de juiste certificering? Als je al die dingen combineert, kom je tot een mooie oplossing. Dat is mijn werk!”

Puzzelen tot een rooster

Ga je als IT-trainer aan de slag? Dan heb je veel te zeggen over hoe je werkweek eruitziet. Het is aan Paul om de grote puzzel van wensen te combineren tot een volledig rooster. “Iedere trainer of docent heeft zijn eigen voorkeuren. Sommigen willen iedere avond op tijd thuis zijn, anderen zijn juist graag in de avond op pad. Ik heb te maken met veel verschillende factoren en ik probeer rekening te houden met alles. Wil je vaak voor dezelfde groep staan of juist niet? Hoe ver wil je reizen? We nemen alles mee en vaak lukt het om aan iedere wens te voldoen.”

De mens achter de trainer

“Het allerbelangrijkste van mijn werk is weten met wie je samenwerkt. Wie is de mens achter de trainer? Hoe ziet iemand zijn persoonlijke situatie eruit? Iemand die net kleine kinderen heeft, plannen we anders in dan iemand die het heerlijk vindt om een paar dagen onderweg te zijn. Het is aan mij om onze mensen goed te kennen. Maar het is ook van belang om de klant goed te begrijpen: waar zijn ze écht naar op zoek?”

Wie krijg je voor je?

Werk je graag regelmatig met dezelfde groep mensen of geef je liever iedere keer training aan een andere groep? Misschien vind je het leuk om les te geven aan tieners óf werk je juist graag met ervaren mensen uit een organisatie. “Wie je voor je krijgt ligt echt aan wat jij leuk vindt. Om de beste trainer te zijn, moet je op een plek zitten die goed voelt en bij je past. Daar zorg ik voor! We stemmen je opleiding en begeleiding hier ook helemaal op af.”

De eerste weken

“Nieuwe IT-trainers en -docenten komen ook bij mij terecht. In het begin voeren we voornamelijk veel gesprekken. Zo leren we elkaar kennen én ontdek ik wat je verwachtingen zijn. Op basis daarvan loop je mee met collega’s, zo doe je inspiratie en ervaring op. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om zelf training te geven! Ik zorg ervoor dat je rustig begint bij een makkelijke training en zo bouwen we het iedere keer een stapje uit.”

Personeelstekort in de IT

Maar, dat is volgens Paul niet de énige reden waarom dit werk zo fantastisch is. “Het is een groot avontuur! De afwisseling, onderweg zijn, alle plekken waar je komt, de vrijheid die je hebt. Je kunt alles op je eigen manier doen en je hebt geweldige collega’s om van te leren. Ik bel regelmatig met nieuwe trainers na afloop van hun eerste dag. Die zijn zó enthousiast omdat zij mensen nieuwe dingen hebben geleerd. Dus, gewoon gaan doen!”

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Neem dan contact op met Paul’s collega Auke. Hij is teamleider van de IT-trainers en kan je alle ins-en-outs vertellen.