Bijna één derde van de 540 Nederlandse managers komt IT-kennis tekort om digitalisering succesvol te maken. Dit blijkt uit een onderzoek van softwarebedrijf USoft. Dat belooft weinig goeds voor de rest van de mensen binnen die organisaties…
Vandaar dat jij een interne IT-academie oprichtte, toch? Jij wilt niet dagelijks afhankelijk zijn van specialisten uit een extreem krappe arbeidsmarkt. Nee, jij wilt innovatief zijn! En dús probeer je de IT-kennis van al jouw medewerkers op peil te houden.
Kun je hier nog wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan onze 4 tips.
Een blijvende uitdaging
In datzelfde onderzoek geeft een deel van de managers aan dat medewerkers die dagelijks met bepaalde systemen werken, zelf géén wijzigingen kunnen doorvoeren. Laat staan eenvoudige problemen oplossen.
Hierdoor blijft de afhankelijkheid van IT-experts groot, die zelf overigens ook moeite hebben met het bijhouden van hun kennis. Een deel van hen overweegt zelfs om het vakgebied te verlaten vanwege de hoge druk om bij te blijven. In het jaarlijkse IT-opleidingsonderzoek van AG Connect gaf ruim één derde van de 339 ondervraagde IT’ers dit aan.
Tip 1: Verbind geschikte trainers aan je interne IT-academie
IT-kennis op peil houden is dus een flinke uitdaging. Door de razendsnelle ontwikkelingen lukt dit je niet door medewerkers eenmalig te trainen. Het is een continu proces, dat je tackelt met een interne IT-academie! Dit is dé plek voor jouw nieuwe en bestaande medewerkers – of klanten – om zich structureel te ontwikkelen en kennis up-to-date te houden. Tenminste, als het je lukt om de juiste trainers te vinden…
Dus heeft jouw bedrijf wel al een interne academie? Maar krijg je het niet voor elkaar om elke keer geschikte of voldoende IT-trainers te vinden? Neem dan vooral contact met ons op. Wij hebben altijd een IT-trainer beschikbaar die affiniteit heeft met het onderwerp, zich aanpast aan je bestaande leerprogramma én ook nog eens binnen een paar dagen inzetbaar is.
TIP Ontdek vijf voordelen die een goede interne IT-academie je oplevert.
Tip 2: Moedig kennisdeling buiten je academie aan
Zo, dankzij jouw eigen IT-academie – met de juiste trainers – is die IT-kennis in ieder geval alvast in huis! Maar het is niet altijd mogelijk om iedereen tegelijkertijd te trainen. Dit is afhankelijk van je bedrijfsgrootte én of iedereen aanwezig kan zijn. Is een collega precies op die dag ziek? Dan wil je dat diegene alsnog wordt geïnformeerd.
Zorg daarom dat jouw medewerkers voldoende met elkaar samenwerken en kennisdelen. Introduceer hiervoor handige tools, zoals Microsoft Teams of SharePoint. Via dit soort platformen kunnen ze makkelijk communiceren en documenten delen. Van elkaar leer je vaak het meest, juist buiten de IT-academie om.
Tip 3: Leg IT-kennis uit je academie vast
Kennisdeling is dus van groot belang. Maar in de meeste gevallen gebeurt dit één op één, bij de koffieautomaat of in de wandelgangen. Het is minstens zo belangrijk dat al die IT-kennis wordt vastgelegd. Denk hierbij aan het opslaan van lesmateriaal uit je academie en het maken van korte, heldere instructies of protocollen.
Hiervoor kun je gebruikmaken van social tools, zoals een intranet als SharePoint. Hiermee hebben alle medewerkers rechtstreeks toegang tot relevante informatie binnen jouw bedrijf. Maak hiervan dé plek om kennis te vergaren en te delen.
Tip 4: Evalueer en verbeter je academie
We noemden het al eerder: IT-ontwikkelingen gaan razendsnel. Evalueer daarom regelmatig of de opgedane kennis nog voldoet aan de huidige situatie. Is er behoefte aan een volgende training in je academie? Als update of over een nieuw thema? En zijn hier specifieke IT-trainers voor nodig?
Breng dit dan in kaart en regel het. Of wijs een vaste collega aan om dit structureel te doen. Alleen dan wordt de ontwikkeling van IT-kennis een continu onderdeel in jouw organisatie. En onthoud: in de huidige digitale economie maken IT-vaardigheden en -skills écht het verschil!
Hulp nodig?
Je kunt ons altijd benaderen voor geschikte IT-trainers en leermiddelen van onszelf, onze technologiepartners óf op maat voor jouw bedrijf. Lees hier verder en neem gerust contact op, we helpen je graag!